Vätskedrivande loop-diuretika ökar risken för benskörhet

Läkemedel mot hjärtsvikt och högt blodtryck, vätskredrivande så kallad loop-diuretika med namn som Furix och Lasix på burkarna, har visat sig fördubbla risken för benskörhet.

3200 amerikanska män över 65 år följdes i den här studien där man mätte bentätheten i höftbenet. Och de män som långtidsbehandlades med vätskedrivande medicin hade fördubblad risk för benskörhet. Medicinerna ökar nämligen kalkutsöndringen i urinen och andra studier har tidigare visat att den här typen av vätskedrivande verkar öka antalet benbrott, både hos män och kvinnor.

Hellre ta en annan typ av vätskedrivande
Björn Beerman, professor på Läkemedelsverket, tycker att patienter med högt blodtryck och svagt skelett istället bör ta en en annan typ av vätskedrivande, så kallad Tiazid-diuretika, som istället verkar ge starkare ben:
– Har man en person med påvisad benskörhet, haft frakturer, då bör man rimligen undvika lopp-diuretika och istället använda den andra typen av diuretika, anser professor Björn Beerman på Läkemedelsverket.

(Archives of Internal Medicine)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".