En av alla telefonörer som drabbats av dåligt ljud. Foto Jonas Ekströmer/Scanpix

Dåligt ljud trots förbättrad teknik i luren

Trots allt mer avancerade funktioner i telefonerna är samtalsljudet fortfarande ganska dåligt, även i nya telefoner. Men faktum är att det redan finns ny teknik som skulle kunna göra ljudet bättre i telefonerna, teknik som sitter inbyggd i många telefoner men som inte utnyttjas ännu. Håkan Djuphammar på Ericsson har varit med och utvecklat den här standarden för ljudförbättring som han säger gör stor skillnad.
– Det är som att byta från svartvit till färg, det är en radikal skillnad och inte många vill byta tillbaks.

Håkan Djuphammar jobbar med systemarkitektur på Ericsson och han berättar att tekniken har testats i Tyskland med bra resultat.
Tekniken kallas för AMR Wideband och går ut på att man ökar ljudfrekvensområdet i mobiltelefonerna. Idag används frekvenser upp till 3400 hertz men med Wideband går man upp till 7000 hertz och får med en större del av vårt röstomfång och talet blir tydligare. För att det ska fungera krävs dels att mobilnäten uppgraderas och dels att de flesta av dagens mobiltelefoner byts ut. Men tekniken finns faktiskt förberedd i kretskorten på många nya telefoner och mobiltillverkarna kan lätt aktivera den när de bygger nya telefoner.
Och mobilbranschen verkar överens om att det här kommer att slå igenom, men det verkar ändå som att vi får vänta på att få bättre ljud eftersom ingen verkar vilja kliva fram och ta ansvar för att tekniken verkligen genomförs. Till exempel tycker mobiloperatören Telia att tillverkarna måste ta fram fler telefoner innan man vill uppgradera näten. Men tillverkarna tycker tvärt om att operatörerna måste satsa på telefonnäten innan man kan lansera wideband i telefonerna i full skala. Det säger Fredrika Spånberg på mobiltillverkaren Sony Ericsson
– Framför allt behövs det stöd i nätverken, vi kommer inte att kunna slå på det här innan vi kunnat säkerställa en bra test av funktionaliteten.

Max Carlgren
max.carlgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".