Merck anklagas för att mörka risker

Nu kommer nya uppgifter om hur läkemedlet Vioxx lanserades, trots att företaget bakom kände till risker med medlet. I två nya studier i amerkanska läkarförbundets tidskrift Jama idag framgår hur läkemedelsbolaget Merck manipulerade ansedda tidskrifter för att dölja riskerna.

I början av 2000-talet var det inflammationsdämpande läkemedlet Vioxx en av de absoluta storsäljarna. Men i takt med att Vioxx började användas allt mer blev vissa risker uppenbara. Ämnet, och andra som fungerade på samma sätt, visade sig öka risken för hjärtinfarkt och stroke.

I två artiklar som publiceras idag har forskare fått tillgång till företaget Mercks egna dokument, som visar att man i ett tidigt skede kände till riskerna. Bland annat visade en studie på en tredubblad dödlighet hos de försökspatienter som fick Vioxx, jämfört med kontrollgruppen.

Josef Milerad är medicinsk chefredaktör på Läkartidningen, och beskriver hur de här uppgifterna doldes.
– De har presenterat siffrorna men blandat bort korten. Istället för att presentera dem och tala om vad det här handlar om, så liksom nämner man det här i förbigående i en bisats. Och först två år senare, när det är helt uppenbart att det är så, då skickar de in samma rapport med en statistisk analys.

Merck betalade också ansedda forskare i den akademiska världen för att sätta sina namn på studier om Vioxx, som företagets egna forskare i själva verket genomfört. På så sätt köpte de trovärdighet från den akademiska världen, och dolde studiernas egentliga avsändare.

Kan man lita på läkemedelsstudier som publiceras i medicinska tidskrifter?
– Ja, jag förstår att man ställer sig den frågan, men idag hade det här inte slunkit igenom.

Innebär det att systemen har ändrats de senaste åren?
– Ja, för några år sedan var man kanske inte lika noga, avslutar Josef Milerad som är medicinsk chefredaktör på Läkartidningen. 

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".