Stora gamla fiskar bör inte fiskas upp

Gamla erfarna fiskar behövs för att fiskbestånd inte ska dö ut. Ålderstrukturen i ett fiskbestånd har avgörande betydelse för fiskars överlevnad, visar en nordamerikansk studie som publiceras i tidsskriften Nature idag. Fiskar man upp de största och äldsta individerna så skapar det nämligen obalans i hela beståndet.

– För populationen, och inte för den enskilda individen, kan de stabilisera populationen till skillnad från om det bara finns små och unga individer, säger Joakim Hielm, laboratoriechef på Fiskeriverkets havsfiskelaboratorium i Lysekil. 

Även om antalet fiskar i en population är stor så är det inte alls säkert att deras överlevnad på lång sikt är tryggad skriver forskarna. Har man fiskat upp de största och äldsta individerna så blir det obalans i gruppen och hela bestånd riskerar att dö ut. Unga fiskar har nämligen inte samma möjligheter att stå emot förändringar i miljön vilket alltså inte bara påverkar individerna utan alla fiskar i en population. Att fiskarna i det område utanför Kaliforniens kust som studerats under 50 år blivit utsatta för kommersiellt fiske och diverse miljöförändringar har enligt studien mindre betydelse jämfört med att åldersstrukturen förändras.

En konsekvens av den nya kunskapen kan bli att fiskerinäringen på ett mer aktivt sätt måste gallra ut de större individerna, något som är fullt möjligt enligt Joakim Hielm.

– Man kan ju tänka sig att använda ett galler i en trål och på så sätt släppa ut de större fiskarna, säger han.

Pelle Zettersten
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".