Nedkylning bra för hjärtstoppspatienter

En metod att kyla ned patienter med hjärtstopp har kunnat rädda många liv. Metoden infördes för sex år sedan på sjukhus i Skåne och är nu spridd till flera sjukhus i landet.

– Det var som en nollställning av hjärnan. Allt fick byggas upp succesivt. Efter ett tag förstod jag att det var min fru som satt där och så småningom kom minnena, berättar Magnus Bäckström som vaknade upp på universitetssjukhuset i Lund efter att ha legat nedkyld på grund av hjärtstopp.

Magnus Bäckström hade tur. Han är idag helt återställd, men de flesta som drabbas av hjärtstopp dör innan de ens hinner in till sjukhuset.

Nedkylningsmetoden går till så att patienten kyls ner till 33-34 grader under ett dygn och under tiden behandlas hjärtat. Hans Friberg är medicinskt ansvarig på intensivvårdsavdelningen i Lund:
– Det enda jag behöver är två liter iskall saltlösning. Den ger vi som en infusion i blodet på de patienter som kommer in och som är medvetslösa. Vi vet att det sänker ämnesomsättningen, men också produktionen av fria syreradikaler med mera.

Tidigare överlevde till exempel i Lund var tredje patient som kom in till sjukhuset med hjärtstopp - idag klarar sig närmare hälften. Men förbättringen beror också på att den tidiga ambulansvården förbättrats. Bland de överlevande ser man också färre med neurologiska skador: 
– Vi vet att nedkylning skyddar nervceller och det är därför vi gör det, för att skydda hjärnan. Sannolikt skyddar det även andra utsatta celler, alltså även hjärtat.

Petra Haupt, SR Malmö
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".