Huden känner av syrehalt i luften

Möss kan med hjälp av huden känna av hur mycket syrgas det finns i luften, något som i sin tur styr hur mycket röda blodkroppar som produceras. Om detta fynd, som överraskar forskarna, skulle gälla även människor så kan kunskapen i förlängningen få stor betydelse för behandling av cancersjuka, men det kan också komma att missbrukas i dopningssammanhang.

Professor Lorenz Poellinger vid Karolinska Institutet har varit delaktig i studien som letts av forskare i San Diego, och han blev förvånad över resultatet:

– Ja det är ett lite oväntat fynd, nämligen att huden är ett väldigt viktigt organ för att styra hur mycket hemoglobin och hur mycket röda blodkroppar man har i kroppen, säger Lorenz Poellinger.
– Nu har ni gjort de här testerna på möss, hur säker kan man vara på att det här gäller alla däggdjur och även människor?
– Det vet man ju inte förrän man har gjort försöken, men när det gäller väldigt många av de fundamentala fysiologiska principerna så är det väldigt stora likheter mellan mus och människa, säger Poellinger, som är professor i molykylärbiologi vid Karolinska Institutet.

Okänd styrning av blodproduktion

Att huden andas för att reglera fuktigheten är något man känt till länge, men forskarna har hela tiden trott att styrningen av de röda blodkroppar enbart sker via lungorna. Genom att blockera ett antal gener som känner av halten av syrgas i huden hos möss upptäckte forskarna att de röda blodkropparna minskade i antal. Sambandet som idag presenteras i den vetenskapliga tidskriften Cell kan få betydelse för behandling av cancersjuka som oftast lider brist på röda blodkroppar. Men de som kan få störst användning av kunskapen är kanske den allt större gruppen äldre människor.
– De kan generellt tycka sig behöva en ökning av hemoglobin för att känna sig lite piggare, säger Poellinger.

Kan användas för dopning?

Men kunskapen kan också missbrukas. Det ämne som styr produktionen av röda blodkroppar i njuren kan tillverkas på konstgjord väg och används ibland av idrottare som dopar sig. Om man istället kan styra antalet blodkroppar genom någon form av påverkan på huden kan det komma att ge samma resultat, men, säger Lorenz Poellinger:
– Det kommer vara mycket svårare att upptäcka det, så det kommer potentiellt att vara ett problem.

Enligt Poellinger bör det vara lätt att ta reda på om den här mekanismen gäller människor. Sådana studier planeras för närvarande och sedan kan svaret komma inom ett år.

Pelle Zettersten

pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".