Stamceller hjälper ms-sjuka

Blodstamceller som transplanteras in kan hjälpa vissa unga ms-sjuka att i princip helt slippa sina symtom. Det visar en sammanställning av behandlingar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Det gällde 9 unga patienter under 35 år med en mycket aggressiv form av nervsjukdomen multipel skleros, som brukar förkortas ms. De började behandlas med blodstamceller för 4 år sedan. I behandlingen följer stamcellstransplantationerna på behandling med cellgifter, och det här har fått alla patienterna att bli bättre och dom flesta kan nu leva normala liv, skriver Upsala Nya Tidning.
- Även om vi ännu inte säkert vet om patienterna är varaktigt botade är våra resultat mycket uppmuntrande, säger docent Jan Fagius vid neurologkliniken till tidningen.

Fagius betonar dock att det bara är en handfull personer per år som kan vara aktuella för den här typen av behandling, en handfull av de cirka 11 000 svenskar som lider av den ofta svåra nervsjukdomen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista