Cellfusion öppnar för ny hjärnbehandling

Blodceller kan smälta samman med nervceller i hjärnan i betydligt högre grad än man tidigare känt till, det visar ny forskning vid Stanford universitetet. Den här cellsammanslagningen skulle kunna innebära möjligheter att behandla sjukdomar i hjärnan utan operativa ingrepp. Claes Johansson är en av forskarna som står bakom den nya studien.
– Det nya är att vi har visat att man kan få flera hundra, vi har hittat upp till tre tusen sammansmältningar i lillhjärnan vid en inflammatorisk sjukdom.

Inflammatorisk sjukdom triggar produktionen av vita blodkroppar, vita blodkroppar som kan smälta samman med en viss typ av nervcell i hjärnan. Resultatet av en sådan här sammanssmältning kallas heterokaryon. Förutom att det kan bildas större mängder heterokaryoner så har Claes Johansson och hans kollegor visat att heterokaryonen dessutom är mer långlivad än forskarna tidigare känt till. Detta skulle kunna innebära att sjukdomar i hjärnan skulle kunna behandlas med genterapi, via de vita blodkropparna, utan att man behöver göra direkta ingrepp i hjärnan.

– Så skulle man kunna tänka sig att man här kan introducera nytt genetiskt material in i de här cellerna utan att man behöver göra ett operativt ingrepp, utan att man behöver gå in i hjärnan och spruta in celler som bildar nya nervceller, säger Claes Johansson, numera forskare på Karolinska Institutet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".