Djup geologisk kartläggning i Skellefteå

För att öka kunskapen om hur den svenska berggrunden har kommit till ska den nu undersökas på djupet. Forskningsmetoden som används ska också göra det lättare att hitta värdefulla mineraler långt ner i jordskorpan.
– Man bygger en tredimensionell modell över hur de olika geologiska lagren ser ut mot djupet. Och det som är intressant är att försöka förstå det här ner till kanske fem kilometers djup. Det säger Per Weihed, professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet, som leder det nya forskningsprojektet.

Det handlar om att skapa tredimensionella kartor över berggrunden. Sådana finns redan idag, men inte över så stora ytor och djup som forskarna nu planerar att ta fram över skellefteåfältet. Genom att skicka ner ljudsignaler i berget och fånga upp det som reflekteras tillbaka kan man med känsliga mottagare få information om det ser ut långt nere i jordskorpan. Per Weihed pratar till och med om fyrdimensionella kartor, den fjärde dimensionen handlar då om att förstå hur långt tid de olika geologiska processerna har tagit.
– Ur grundforskningssynpunkt vill vi förstå de här processerna som har byggt upp och skapats, men också vad som har hänt med jordskorpan efter det att den bildades för två miljarder år sedan.

Bakom projektet står Luleå tekniska universitet och Uppsala universitet, men även två gruvbolag har hjälpt till att finansiera forskningen som totalt har en budget på 18 miljoner kronor. Per Weihed säger att han gärna skulle undersöka förhållandena ännu längre ner i berggrunden, men det kostar mycket pengar och eftersom gruvbolagen inte ser någon realistisk möjlighet att ta fram värdefulla metaller på såna djup så styr det också hur forskningen ska genomföras. Weihed hoppas ändå på att man senom skall kunna borra djupa borrhål i berggrunden och få fram kunskap om hur det ser ut ännu längre ner.
– Det skulle vara fantastiskt spännande att verkligen tackla de grundvetenskapliga frågeställningarna, säger Per Weihed.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".