Översvämmad väg i Ödeshög i somras, eventuell konsekvens av klimatförändringarna.

Forskare i klimatrådet kritiserar regeringen

Sverige kommer att få svårt att driva en kraftfull internationell linje i klimatfrågan, det här eftersom politikerna på hemmaplan är oense om de långsiktiga målen. Det säger flera av experterna i regeringens vetenskapliga klimatråd i en enkät som vetenskapsradion gjort.  

Trovärdighetsproblemen blir inte minst tydliga när Sverige snart blir ordförandeland i EU  och då har satt klimatfrågan högst på dagordningen, det säger Katarina Eckerberg, statsvetare med miljöpolitik som specialitet.

Spelar det någon roll att de svenska politikerna är oeniga om de långsiktiga klimatmålen? Den frågan har vetenskapsradion ställt till ledamöterna av regeringens vetenskapliga råd för klimatfrågor.  

Rådets uppgift var att ge ett beslutsunderlag till politikerna i klimatberedningen, men politikerna kunde sedan inte enas om de långsiktiga utsläppsmålen och därför har vi vänt tillbaka till forskarna för att höra hur de ser på oenigheten bland politikerna. 

De flesta tycker att oenigheten är problematisk, det är viktigt med en politisk kontinuitet i en så överskuggande fråga, och det är viktigt att ha ett gemensamt mål inför ordförandeskapet i EU hösten 2009, är några kommentarer. Tydligast uttrycker sig statsvetaren Katarina Eckerberg

- Det är politiskt sprängstoff att regeringskoalitionen inte kan enas med oppositionen, säger hon, eftersom det handlar om att visa en enad front utåt mot både EU och överenskommelser under FN. Hon lägger ansvaret på regeringen.

En minoritet av forskarna, bland dem ordföranden i rådet, Lisa Sennerby Forsse, tonar ned betydelsen av oenigheten, Sverige framstår ändå som ett föregångsland, menar hon. Runar Brännlund, som är nationalekonom från Umeå, menar att vad Sverige gör är betydelselöst i det globala perspektivet.

- Vad som har betydelse är vad vi gör tillsammans på hela planeten där Sverige bara är en liten del, säger han.

Per Hylén

per.hylen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".