1 av 2
2 av 2
Skydda hjässa och nacke i solskenet!

Hudcancer extra farligt på hjässan

Hudcancerformen malignt melanom är nästan dubbelt så dödlig när den sätter sig på nacken, halsen och på hjässan, jämfört med övriga kroppen, det  visar en stor amerikansk undersökning. Resultatet betonar värdet av att kontrollera de här kroppsdelarna extra noga,  det säger Håkan Olsson, professor i onkologi i Lund, särskilt för dem som har melanom i familjen.

Det är 51 000 amerikanska hudtumörpatienter som har ingått i undersökningen och det är storleken som är det viktigaste med studien säger Håkan Olsson eftersom den med tyngd  bekräftar att hals nacke och hjässa är extra farliga platser för melanom att dyka upp på. I studien stod de för sex procent av fallen, men för hela 10 procent av dödsfallen.

Det man ska titta efter är färgade fläckar i huden som har ojämn färg, som är beklädda med sår eller som växer i storlek säger Håkan Olsson. Bortsett från att undersöka de här kroppsdelarna kan det också vara värt att skydda dem från sol. Vi svenskar känner till kopplingen mellan solstrålning och hudcancer men har ändå svårt att akta oss tillräckligt och därför fortsätter melanomen att öka här, säger Håkan Olsson och utfärdar en extra varning för solning nu på vårkanten.

- Huden har inte hunnit bygga upp något skydd mot solstrålningen på våren, det är därför väldigt olämpligt att utsätta sig för detta utan lämpligt skydd.

Studien har gjorts av Anne M. Lachiewicz vid University of North Carolina School of Medicine, Chapel Hill, USA, och publiceras i aprilnumret av tidskriften Archives of Dermatology.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".