Ett steg närmare strängteorin

Kanske får vi under de kommande åren de första beläggen för att tillvarons innersta består av små vibrerande strängar.

Det hoppas Edward Witten, en av världens mest framstående forskare inom strängteori, som idag får ta emot Crafoordpriset ur kungens hand I Stockholm.

Det kan ta allt från ett till fem år att hitta de supersymmetriska partiklar som förutsägs av strängteorin - om de finns vid de energier som den nya partikelacceleratorn LHC i Schweiz kan upptäcka. Annars blir det värre.

Att testa strängteori är ingen lätt sak, ibland har det hävdats att det inte går. Och ifrågasatts ifall strängteori i så fall är vetenskap eller filosofi.

Strängteorin beskriver materiens minsta beståndsdelar som vibrerande strängar, ett vibrationsmönster för en elektron, ett annan för en viss typ av kvark, och så vidare.

Det ligger avancerad matematik bakom de teorierna - och det är i matematik som Ed Witten nu får Crafoord-priset. Han har utvecklat helt ny matematik inom strängteorin och det på hög nivå - hans snille jämförs ibland med Einsteins och Newtons.

Men bevis för att han har rätt finns inte. Hur övertygad är han själv då?

- Tillräckligt för att satsa det enda liv han har på att ägna sig åt strängteori, säger Edward Witten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".