1 av 2
2 av 2

Energirik mat ger pojkbebisar

Maten som en blivande mamma äter vid tiden för befruktningen kan påverka vilket kön det blir på hennes barn, det visar en studie som brittiska forskare har gjort.

En kvinna som äter energirik mat just före och vid befruktningstillfället föder i högre utsträckning pojkar, medan kvinnor som äter energifattig kost föder fler flickor.

I studien kartlade forskarna matintaget hos 740 blivande mammor, och av den tredjedel som åt mest energirik kost födde 56% pojkar. Av den tredjedel som åt minst energirik kost födde bara 45% pojkar.

Det är mannens spermier som primärt styr könet på barnet, spermie med x-kromosom blir en flicka, y-kromosm blir en pojke, och när slumpen får styra föds det i stort sett lika många pojkar som flickor.

Mekanismen som gör att maten skulle kunna påverka den balansen är inte känd, men forskning från provrörsbefruktning visar att höga halter av socker gynnar tillväxten av hanembryon samtidigt som honembryon missgynnas.

I djurvärlden finns flera exempel på att honor föder fler ungar av hankön när det finns gott om mat, det gäller även hos till exempel hästar och kor, ett samband som inte överraskar Ove Axelsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Uppsala universitet.

- Vi är ju ett av flera däggdjur, så det förvånar mig inte, säger han.

I den industrialiserade delen av världen har andelen födda pojkar minskat de senaste 40 åren, med tanke på den rika världens tilltagande problem med fetma borde det kanske vara tvärtom, men forskarna menar att fetman mer beror på minskad fysisk aktivitet än på ökat energintag. Många unga kvinnor äter alltmer energifattigt, till exempel finns amerikanska studier som visar att andelen kvinnor som hoppar över frukosten ökat de senaste decennierna.

Artikeln publiceras i Proceedings of the Royal Society B

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".