Ny supraledare väcker hopp

En japansk forskargrupp har kommit på en helt nytt supraledande material. Det kräver nu minus 230 grader för att bli supraledande, men kan man få det att fungera vid högre temperaturer väcks hopp om nya superdatorer, magnetsvävartåg och elbilar med lång räckvidd.

Material består av tunna skikt av järn och arsenik och kräver alltså än så länge 43 K, vilket innebär 230 grader Celsius, för att bli supraledande. Men Tord Claeson, professor i fysik vid Chalmers tror att det materialet snart kan fungera i betydligt mildare köldgrader:

– Det här började komma fram i januari och på två månader har man inte hunnit optimera materialen.

Järn förvånar

Fysikprofessor Tord Claesons är mycket entusiastisk över den 2 månader gamla upptäckten av ett helt nytt sorts supraledande material. Som dessutom innehåller järn, som inte alls brukar gå ihop med fenomenet att leda ström utan motstånd och samtidigt stöta bort alla magnetfält.

Magnetkameror

De bästa högtemperatur supraledarna hittills består av kopparoxider i skikt med ovanliga metaller och upptäcktes för 20 år sen. Då trodde många på en explosion av användningsområden men hittills är det främst i sjukhusens dyra magnetröntgenkameror som supraledarna kommit till användning.

”Fortfarande utopiskt”

Materialen är sköra och svåra att forma till kablar och för att de verkligen ska bli användbara så måste man stöpa om dem så att supraledningseffekten uppstår vid rumstemperatur, inte vid mer än hundra minusgrader. Kanske de nya järnmaterialen är vägen dit. Om fem år vet vi tror, Tord Claeson. 

– Ska det bli riktigt intressant är det rumstemperatur som gäller. Man kan drömma om bilar som svävar som svävande tåg över banor och så vidare, men det är fortfarande lite utopiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista