Svensk gasutvinning får tillstånd

För första gången har ett företag fått tillstånd till industriell utvinning av naturgas i Sverige. Det är Tekniska verken i Linköping som fått tillstånd av Bergsstaten att utvinna gasfyndingheten i Fornåsa i Motala kommun. Företaget räknar med att få ut nio miljoner kubikmeter gas.

– Huvudsyftet är att utvärdera uthållligheten och kvalitén på gasen. Det är frågan om ungefär 200 kubikmeter per timme, säger Ingvar Carlsson som är vice vd för Tekniska verken.

Gasen har sedan 30-talet använts av boende i området för att värma upp hus, men det här är första gången som ett företag får tillstånd att utvinna naturgas i industriell skala i Sverige. Beslutet kritiseras av boende i området som vill ha kompensation om gasen uteblir och av naturskyddsföreningen av miljöskäl. Gasen är nämligen fossil och bidrar därmed till växthuseffekten. Tekniska verken menar att den ändå sipprar ut ur håligheter och att det därför är bättre att ta upp den och förbränna gasen vilket gör den mindre miljöfarlig.
– Det är metangas. Och metan bidrar till växthuseffekten ungefär 20 gånger mer är koldioxid. Om man istället fångar upp gasen och eldar den så får vi ju inte metan. Det blir ju koldioxid och vatten vid förbränningen vilket är otroligt mycket bättre, avslutar Ingvar Carlsson.

För att få påbörja upptagningen av gasen behövs dock också miljötillstånd från länsstyrelsen i Östergötland.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".