Denna apparat bör kanske användas med måtta, för barnens skull. Foto Fredrik Sandberg, Scanpix.

Smuts skapar molekyl som skyddar barn

Ny forskning kan förklara varför svenska barn i mycket högre grad är allergiska än estniska barn. En tidigare förklaring har varit att esterna är mindre noggranna med städningen, de bor trängre och de har mer kontakt med husdjur. Och därför utsätts estniska barnen för mer smuts som enligt en teori ska gynna utvecklingen av ett fullödigt immunsvar hos barn upp till två år. Den här hygienhypotesen får nu stöd av ny forskning.

Om hemmet är alltför rent och välstädat kan det hämma bildningen av ett ämne som skyddar slemhinnornas antikroppar, enligt svensk-estnisk studie från Linköpings universitet.
Slemhinnorna är den viktigaste vägen in i kroppen för sjukdomsalstrande partiklar. När en sådan partikel tar sig in möts den av en antikropp som hindrar den från att orsaka skada. Men om antikroppen saknar sitt skydd bryts den ned och allergiska symtom kan uppstå.
Forskarna undersökte salivprover från 108 estniska och 111 svenska barn och det visade sig att de estniska hade en molekyl som skyddar antikropparna i slemhinnan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".