Metan utvinns ur djupa islager

Japanska forskare har lyckats utvinna en större mängd metangas ur metanhydrat i norra Canada. Metanhydrat är metan fångad i is som finns under havsbotten och i marken vid polartrakter. En outnyttjad energiresurs – men kontroversiell, av klimatskäl.

Metangas är den viktigaste ingrediensen i vanlig naturgas och den bidrar till klimatuppvärmningen: När den bränns bildas koldioxid, och om den läcker den ut när man tar upp den, värmer den jorden betydligt mer än samma mängd koldioxid.

Metanhydrat har fram till nu betraktats mest som ett gissel när man borrar efter olja. Den isliknande sörjan täpper igen borrhålen och eftersom det med tidigare metoder inte gått att utvinna metangasen har det varit svårt att räkna hem en eventuell brytning.

Sex dygn i sträck

Men sedan ett japanskt forskarlag nyligen lyckades pumpa metangas ur underjorden I ett fält I norra Canada under sex dygn i sträck har metanhydraten fått världens ögon på sig.

– Vi kunde visa att vår teknik för att få upp metangasen verkligen fungerar under en längre period. Det ser jag som ett mycket viktigt genombrott, säger Koji Yamamoto på statliga JOGMEC är den som leder forskarlaget.

Kontroversiell energikälla

Men metangas är kontroversiell som energikälla. Det är en av mest kraftfulla så kallade växthusgaserna. Klimatforskare har därför vädjat om att låta metanhydraten ligga där den ligger, djupt begraven under havsbotten och permafrosten.

Koji Yamamoto håller inte med om resonemanget. Han hävdar tvärtom att en övergång till metan skulle göra Japan mer klimatvänligt.

”Mer klimatvänligt”

– När man bränner metangas så bildas koldioxid, det är ofrånkomligt. Men mängden koldioxid är mindre än när man bränner olja och väsentligt mindre än för kol. Tar man hänsyn till alla faktorer så är jag övertygad om att utvinning och användande av metangas från metahydrat kommer att göra att Japan totalt sett minskar sina utsläpp av växthusgaser, säger han.

Metan är ungefär 20 gånger effektivare som växthusgas men släpps inte ut i alls lika stora mängder som koldioxid och har därför totalt sett mindre inverkan på klimatet.

Jon Thunqvist
jon.thunqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".