1 av 2
Två månaders baby ammas av sin mamma.
2 av 2

Amning gör barnen smartare

Barn som ammas länge blir intelligentare. Den slutsatsen drar ett kanadensiskt forskarlag som undersökt omkring 14.000 barn som ammades längre tid än genomsnittet under sitt första levnadsår och sedan visade bättre resultat på IQ-test än sina jämnåriga kamrater.

Nyttan av att amma länge är en omdiskuterad fråga. Även om det finns tidigare studier som visar att långvarig amning ökar intelligensen hos barn, så har det aldrig gjorts någon större experimentell studie. Inte förrän nu.
– Studien stöder att man får en bättre utveckling av intelligensen ju längre man får bröstmjölk, men man kan inte säga att det är det slutliga svaret, säger Hans Forssberg, professor i neurovetenskap vid Karolinska Institutet.

Forskarna vid McGill University och Montreal Children’s Hospital undersökte barn och mödrar vid ett trettiotal vitryska mödravårdscentraler. De nyblivna mödrarna uppmanades att amma sina barn upp till ett år, och även amma exklusivt så länge som möjligt, alltså utan att ge barnen mat på annat sätt. När barnen sedan vid sex och ett halvt års ålder fick göra IQ-tester så visade det sig att de barn som fått bröstmjölk länge hade omkring 6 poäng högre på testerna än genomsnittet.

Mjölken eller sociala kontakten
– Dels kan det vara själva sammansättningen av bröstmjölken, som har fler fleromättade fettsyror som man vet är bra för hjärnans utveckling. Det finns också olika tillväxtfaktorer som finns mer i bröstmjölk än i ersättningen. Så det kunde vara en orsak. Men en annan är också interaktionen med mamman under själva amningen, där ju barnet ligger ofta och har ögonkontakt och man kommunicerar, säger Hans Forssberg.

Just den verbala intelligensen var extra hög hos de barn som ammats länge, något som skulle kunna tyda på att det är samspelet mellan barnet och mamman som är viktigt, snarare än själva innehållet i bröstmjölken. Studien publicerades i tidskriften Archives of General Psychiatry.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista