Mystisk farsot dödar fladdermöss

I östra USA dör massor av fladdermöss i sina grottor under vinterdvalan. En av de få ledtrådarna till farsoten är en liten vit cirkel runt fladdermössens nos. Forskarna vet inte varför de dör, men tror att den vita ringen bara är ett symtom på ett allvarligare problem i fladdermusens miljö.

Forskare har hittat 8000 fladdermöss med den vita ringen runt nosen. Fladdermössen är också ovanligt magra och vaknar ur dvalan för tidigt. Forskarna står rådlösa inför orsaken till massdöden, som kan bero på klimatförändringar eller någon smittsam sjukdom. En teori är att fladdermössen utsatts för gifter, en annan att det är bakterier eller virus som spritts i den aktuella fladdermusarten, eller att klimatförändringarna gjort dem sjuka.

Sjukdom troligast
Johnny de Jong är expert på fladdermöss på Statens lantbruksuniversitet och tror mest att de amerikanska fladdermössen fått ett virus eller en bakterie. Att ett varmare klimat gjort fladdermössen sjuka är inte troligt, snarare skulle ett varmt klimat vara bra för fladdermössen:
– Det är ganska vanligt inom en population att bakterier eller virus sprider sig. Ett stort antal djur dör men några är resistenta, så sedan återhämtar sig förhoppningsvis populationen.

Katarina Franck
katarina.franck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista