1 av 2
Det är aldrig försent.
2 av 2

Hälsan förbättras snabbt efter att man slutat röka

Nu bekräftar en stor amerikansk undersökning att det verkligen lönar sig att sluta röka. I studien - där över 100 000 kvinnor ingick - visade det sig att risken för att dö till följd av sin rökning minskade dramatiskt bara några år efter att man slutat.

Från forskare vid Harvard School of Public Health i Boston presenteras med jämna mellanrum undersökningar från den vid det här laget smått världsberömda Nurses’ Health Study. Det är en omfattande studie där man ända sen 1976 noga följt hälsotillstånd och livsvanor hos över 100 000 amerikanska sjuksköterskor.

Bättre hälsa redan efter fem år
Nu visar data från just den här studien att kvinnor som slutar röka dramatiskt förbättrar sina chanser att inte drabbas av livshotande sjukdomar till följd av rökningen. Redan efter fem år minskade risken att dö med 13 procent jämfört med om man hade fortsatt röka. Att dö till följd av rökrelaterad cancer minskade under samma period med omkring 20 procent.

Just de första fem rökfria åren tycks vara den tid då hälsan förbättrades snabbast hos de före detta rökarna. Däremot visade det sig att man behövde vara rökfri i minst 20 år innan risken för dödsfall var nere på samma nivå som för dem som aldrig rökt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista