Riktiga vikingar äter kålgröt.

Vikingarna föredrog plockmat

Knappast en stor vildsvinsstek. Snarare kålgröt och plockmat. Så såg vikingarnas måltid ut.

Daniel Serra, arkeolog vid Lunds universitet, forskar på hur vikingarnas mat smakade och serveras.

– Jag brukar bjuda på en kålgröt med lite rökt sill. Jag har faktiskt serverat det även till skolbarn och de tyckte om det. Vissa tog till och med mer, säger han. 

Inga recept på runstenarna
Det är bland krukskärvor och tusenåriga arkeologiska matrester som Daniel Serra får leta för att försöka ta reda på vad vikingarna åt. Några recept hittar man nämligen inte på runstenarna. Men genom att tolka fynd av fröer och benbitar kan han ändå duka upp en typisk vikingatida festmåltid.

Ofta kokades maten i stora järngrytor. Torkat eller saltat kött fick bada tillsammans med grönsaker, som ärtor och bönor, och dessutom ofta en liten pudding på korngryn som tog smak av köttet.

Kinesisk plockmat
Daniel Serra menar att vikingarna sällan åt frukost, men däremot en stadig lunch. Eftersom man saknade gaffel vid den här tiden måste man tänka bort den enorma vildsvinssteken. Istället åt vikingarna snarare en sorts kinesisk plockmat.

– Förmodlingen använde man sked och kniv och plockade med fingrarna.  Lite som pinnmat eller som i Afrika där man äter med tre fingrar på ena handen, säger  Daniel Serra.

Tobias Svanelid
tobias.svanelid@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista