Buller i bilen är inte bara buller

Bilarna på våra vägar blir tystare och tystare, men ibland är buller faktiskt önskvärt. I alla fall för lastbilschaufförer. De uppfattar många av de bullriga lastbilsljuden som information om hur bra körningen går. Därför borde man inte alltid sträva efter att bygga så tysta lastbilar som möjligt, är slutsatsen en ny doktorsavhandling i teknisk akustik vid Chalmers tekniska högskola.

– Eftersom lastbilscahufförerna i de allra flesta fall är ansvariga för att lasten de drar ska komma fram i tid, så vill de hela tiden kunna få en trygg förvissning om att det inte är något fel på bilen, säger Anders Genell, som skrivit avhandlingen. Så en del motorljud och andra ljud som kan bekräfta att motorn och bilen går lugnt och fint är viktigt, säger han.

Att det är skillnad på buller och buller visade sig i Anders Genells modell av en lastbilshytt där både frivilliga studenter och erfarna lastbilschaufförer fick krypa in och lyssna på några olika typiska lastbilsljud.

Studenterna upplevde ljuden mest som buller som de nog skulle kunna tänka sig att vara utan. Men lastbilschaufförerna använde ljuden som viktig information om hur bra körningen gick, som hur motorn fungerar och hur däcken går mot vägbanan. Information som inte borde byggas bort i en strävan att skapa nya tystare lastbilsmodeller, tycker Anders Genell:

– Nu är de allmänna ljudnivåerna i bilarna så pass bra att det inte är någon fara. Nu är det i stället bättre att bestämma sig för vad man ska ha kvar och inte ha kvar. Och sen får man jobba ihop med dem som planerar och designar de nya bilarna, för att försöka ta vara på det ljud som är önskvärt och dämpa det ljud som inte är önskvärt, säger Anders Genell.

Gabriella Björk

gabriella.bjork@sr.se