Konstgjorda blodkärl av cellulosa prövas

En ny lovande metod att ersätta trasiga blodkärl vid operationer när patientens egna kärl är i för dåligt skick för att flyttas har tagits fram vid Chamers tekniska högskola. Då kan istället konstgjorda blodkärl av cellulosa vara ett alternativ. Det visar Henrik Bäckdahl i sin avhandling.

– Det är en tunn fiber som man ger samma dimension som kollagenet, bindvävssubstansen som finns i kroppen, och förhoppningsvis ger det då inte lika stor ärrbildning utan integreras mycket finare, säger Henrik Bäckdahl.

Bakterier skapar kärlen
De konstgjorda blodkärlen skapades av bakterier som tillverkar cellulosa, det ämne som växternas cellväggar är uppbyggda av. När bakterierna får växa på en slang så skapar dom cellulosa i den formen. Efteråt finns inte bakterierna kvar, utan bara ett rör precis som ett blodkärl, fast i cellulosa. Men det är inte cellulosa precis som den vi hittar ute i naturen, utan en ren form som inte innehåller andra ämnen, så att den ska kunna accepteras lättare av kroppen vid en transplantation. Metoden har testats på får och gris, men det dröjer enligt Henrik Bäckdahl minst fem år innan försök görs på människa.

Plast fungerar inte lika bra
Kan man använda blodkärl från patienten själv gör man det, men det är inte alltid det är möjligt. Venerna kan vara i dåligt skick på grund av sjukdomen eller redan använts mycket av vårdpersonal, så att de inte duger till en transplantation. Det finns också konstgjoda blodkärl i plast men de blir lätt igensatta.
Om de nya blodkärlen fungerar skulle de kunna rädda många patienters liv, säger Martin Björck, professor i kärlkirurgi vid Uppsala universitet:
– Väldigt spännande projekt det här med stor framtida potential. Vi har ju behov av att ersätta sjuka blodkärl i många sammanhang.

Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista