Elever i Luleå samarbetar med NASA

På onsdag nästa vecka ska elever vid Tunaskolan och Teknikens Hus i Luleå gemensamt delta i ett experiment tillsammans med Amerikanska rymdorganisationen - Nasa. På en stor fotbollsplan ska eleverna lägga ut vita plasttäckar som sedan ska fotograferas. Eva Jonsson på Teknikens Hus håller i experimentet.

– Det här gör vi som en del i ett massexperiment som pågår världen över under nästa vecka.
På 25 platser runt jorden ska man ta satellitbilder och mäta den så kallde Albedoeffekten, genom att fotografera vita och gröna ytor. Syftet är att försöka förstå hur avsmältningen fungerar på stora isar, och hur det påverkar klimatet. Ungdomar och forskare deltar och det är amerikanska rymdorganet NASA som fotograferar mitt på dagen över Tunavallen.
– Över oss kommer det att flyga två NASA-satelliter med en halvtimmas mellanrum och de kommer att fotografera Tunavallen uppifrån. Sedan kommer vi tillsammans med eleverna, med hjälp av satellit-fotografierna, räkna ut hur solen reflekterar mot den här vita ytan som vi har byggt. Och så kommer vi att jämföra det med Tunavallen, som den ser ut när det inte är en stor vit yta, säger Eva Jonsson som är vice verksamhetschef på Teknikens Hus.

Reporter Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se