Gotlandsstenar synas med 3D-teknik

De gotländska bildstenarna kallas ofta för forntidens rikaste bildskatt, och nu kartläggs de ner till sin allra minsta detalj. Med hjälp av en 3D-scanner avslöjar arkeologen Laila Kitzler Åhfeldt vid Stockholms universitet bildstenarnas hemligheter.

För omkring 1000 år sen högg gotländska bildkonstnärer in fantasifulla motiv på stora kalkstenar - hästar, hundar, skepp och människor. Idag känner arkeologerna till drygt 500 såna här bildstenar från Gotland och sammantaget är de en ovärdelig källa till kunskap om vikingatiden och århundradena strax dessförinnan.

För att lära sig mer om hur dom här stenarna tillverkades, och varifrån konstnärerna fick sin inspiration använder Laila Kitzler Åfeldt en 3D-scanner för att zooma in på stenarnas allra minsta huggspår och detaljer.

Delade på samma mallar
Den tredimensionella bilden avslöjar till exempel att stenarna ofta tillverkades i bildhuggarverkstäder och att flera bildhuggare kunde använda samma mallar för motiven, men scannern berättar också varifrån bildhuggarna fick sin inspiration.

– Jag tror att de kunde ha antingen sett personligen saker som stenkors i England och på Irland och på Isle of Man. De kunde ha sett manuskript på kontinenten, och de kunde ha ritat av dem och gjort sina mallar och använt dem sen.

Mer om bildstenarna i .

Tobias Svanelid
tobias@prata.nu