Britter tar mer hand om gamla föräldrar

Britterna lägger ned allt mer tid på att ta hand om sina åldrande föräldrar, visar en färsk studie från King’s College i London.

Trots att man allt som oftast får höra att vi får allt mindre tid för varandra så kan man i alla fall i Storbritannien konstatera att vuxna barn tycks måna allt mer om sina åldrande föräldrar.

I enkätstudierna där flera tusen hushåll undersöktes bland annat föräldrar som hunnit bli mellan 61 och 69 år gamla. Det visade sig att år 1988 fick omkring 34 procent av föräldrarna regelbunden hjälp av sina barn. I början av 2000-talet hade den här siffran ökat till 43 procent. Hjälpen kunde handla om allt från att ge föräldrarna skjuts då och då till att städa, handla mat eller ordna med räkningar.

Trasslig familjehistorik, som att ens föräldrar skilt sig, tycktes inte påverka britternas vilja att ta hand om sina äldre. Till skillnad från liknande undersökningar från USA, där skilda föräldrar faktiskt fick mindre hjälp, så gav britterna ensamma föräldrar mer hjälp än dem som fortfarande hade en partner.

I en annan jämförelse, den här gången med en italiensk studie, visade det sig att den tid som de pragmatiska britterna la på sina föräldrar berodde i första hand på föräldrarnas ålder, hälsotillstånd och så vidare, medan de familjeorienterade italienarna tycktes ta hand om sina åldrande föräldrar helt oberoende av behov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista