Pungvargen såg ut som en blandning mellan en hund och en tiger, gulbrun med svarta band på ryggen.

Utdöd djurart får nytt liv

För första gången har DNA från ett utdött djur visat sig kunna fungera i en nu levande art. Det är den utdöda tasmanska pungvargen som fått nytt liv i en mus.

Den sista tasmanska pungvargen dog på ett zoo i Australien i början av 1930-talet, och hade utrotats i det vilda långt innan dess, kanske redan i början av 1900-talet. Delar från pungvargar har bevarats på flera museer världen över och därför kunde australiensiska och amerikanska forskare få fram DNA från 100 år gamla vävnadsprover som legat bevarade i sprit och sedan plantera in dem i musembryon. I tidskriften Public Library of Science beskriver forskarna hur den återupplivade DNA-sekvensen fungerar i musen på samma sätt som den en gång gjorde i pungvargen, nämligen som en del i uppbyggnaden av brosk.

Inte Jurassic Park
Det här är inte i första hand ett steg mot att återskapa en utdöd djurart, utan snarare ett sätt att förstå hur utdöda arter såg ut och hur de levde.
– På det här sättet får vi en chans att titta på egenskaper som vi kanske inte alls skulle ha möjlighet att förstå hur de såg ut hos utdöda djur, så det här är något väldigt viktigt och nytt, säger Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet.

Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se

Björn Gunér
bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista