Avlägsen släkting till världens första papegoja.

Äldsta kända papegojan var dansk

Världens första kända papegoja var dansk och flög runt på ön Mors. Vingben från den har varit utställda på museum länge, men först nu har en irländsk forskare kunnat säga vem de suttit på.

Det har inte tidigare varit känt att papegojor funnits så långt norrut som i Danmark, skriver den irländske forskaren David Waterhouse i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Palaeontology.

De två benen är cirka 55 miljoner år gamla och kan vara de äldsta fossil av den nutida gruppen papegojor som någonsin hittats. Fler papegojfynd har gjorts i Europa, men aldrig på det södra halvklotet. Det skulle kunna betyda att papegojan har sitt ursprung här, enligt David Waterhouse.

Okänd fågel
Hobbysamlaren Bent Söe Mikkelsen säger till TT att han hittade den ena papegojbenbiten redan för 15 år sedan. Benen har ställts ut på det statliga Móler Museet tillsammans med tusentals andra fynd som han fått ihop under det halvsekel han samlat.
– Vi visste att det var rester av fåglar, men inte från vilken sort, säger han.

När David Waterhouse kom på besök väckte benen genast hans intresse. Han förstod att han kanske höll det äldsta, största och mest välbevarade fyndet av papegoja någonsin i sin hand.
– Det var verkligen en överraskning, säger Bent Söe Mikkelsen.

Varmare förr
Papegojorna på Mors levde under tertiärtiden, ungefär tio miljoner år efter att de stora dinosaurierna dog ut.
– Det är ett tidsintervall som är väldigt viktigt för vårt vidkommande, för det är då däggdjuren och de moderna fåglarna tar över jorden, säger geolog Johan Lindgren vid Lunds universitet.

Under denna period var det betydligt varmare på hela jorden än vad det är i dag. Vid Furformationen i Danmark, nära Mors, har man även hittat insekter, benfiskar, fåglar och sköldpadda från samma tid. Den mest berömda fyndplatsen i Europa från epoken är annars Messel i Tyskland, där man bland annat hittat rester av en tidig form av häst, inte större än en grävling, liksom bland annat boaormar och fladdermöss.

Cecilia Klintö/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista