Långa kolnanorör lika farliga som asbest

Användning och spridning av långa kolnanorör skulle kunna bli ett allvarligt hälsoproblem. Det enligt en internationell forskargrupp som har visat att långa kolnanorör beter sig på likande sätt som asbest om de tränger in i kroppen. Det här är en viktig studie säger Bengt Kasemo, professor i fysik på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.
– Det är en gediget genomförd studie som läggs ovanpå de tidigare studierna. Den är gjord av en person som är en framstående forskare inom asbestforskningen och det är det som ger den här artikeln en betydande tyngd.

Asbetsforskarna bakom den nya studien har sprutat in kolnanorör i bukhålan på möss, en känslig del av kroppen som de menar kan förutsäga vad som skulle ske i lungorna på längre sikt om mössen andades in kolnanorören. Och de långa kolnanören ger inflammationer på liknande sätt som asbetsfibrer som om de andas in ger upphov till svåra sjukdomar som asbestos, lungcancer och lungsäcksinflammation.
Kolnanorör ännu på forskningsstadiet
Det forskas idag på en mängd olika användningsområden för kolnanorör, bland annat att skapa unika nya material som har att göra med deras mekaniska böjliga egenskaper. De blandas med andra material och blir då extermt hållbara, extremt böjliga och utmattningståliga. Det forskas också på användning av kolnanorör som en sorts transistorer. Det finns även korta och krulliga kolnanorör som inte verkar vara skadliga för hälsan, men de har andra egenskaper som inte alltid kan ersätta de långa rören.

Tidig varning minskar risker
Kolnanorören är av samma storleksordning som asbetsfibrer och redan för tio år sedan varnades för hälsoriskerna. Och tack vare att framstående forskare i god tid varnat för att kolnanorör kan beté sig asbest så minskar risken för att det verkligen kommer att bli ett problem, enligt Bengt Kasemo.
– Jag tycker det är bra att man är alert och varnar för de här riskerna. För då fäster man uppmärksamheten på att göra hemarbetet och göra säkerhetsarbetet parallellt med produktutvecklingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".