Kamera för att upptäcka autister

En enkel ögonkamera som mäter var vi fäster blicken, kan kanske användas för att hitta autistiska barn tidigare än idag. Det bygger på principen om spegelneuron, ett system i hjärnan för att förstå andras handlingar, som inte verkar fungera normalt hos personer med autism.

Spegelneuron är nervceller i hjärnan som sänder ut precis samma signaler när vi ser någon göra en viss handling som när vi själva gör samma sak. En sorts genväg i hjärnan som gör att vi kan förstå och leva oss in i andras handlingar och känslor. Just sådant har autistiska barn svårt med och hos dem är spegelnervsignalerna svaga eller finns inte alls.
Det kan man också mäta indirekt genom att studera våra ögonrörelser. Hos normalt fungerande personer vandrar alltid ens blick i förväg till målet om man flyttar en sak. Likadant när andra flyttar saker, vi lever oss liksom in i deras rörelser.

Kamera som inte stör
Forskare i Uppsala har sett att det här sättet att förutsäga andras handlingar utvecklas redan under första levnadsåret - men inte hos autistiska barn.
Och det skulle kunna användas för att tidigare hitta autistiska barn i riskgrupper - barn med autism i familjen till exempel, än idag - i treårsåldern. För ju tidigare barn och föräldrar kan börja träna desto lättare kan de komma över sina svårigheter. Och ögonkameran är en perfekt metod, som inte stör barnen, säger forskningsledare Claes von Hofsten.
– Man sätter inte på någonting på barnet, de sitter bara framför en dataskärm och när de gör det registerar man deras ögonrörelser, säger Claes von Hofsten som professor i psykologi vid Uppsala universitet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista