Sover trots allt. Foto: Bryson Voirin

Sengångare inte så trötta

För första gången har forskare studerat hjärnaktiviten under sömn hos djur som inte lever i fångenskap. Det är forskare från Smithsonian Tropical Research Institute som studerat vilda sengångare.  Det visade sig att sengångarna sover mycket mindre i frihet, vilket kan ställa tidigare sömnstudier på ända.

Det är sengångarnas långsamma förflyttning som gett dem namnet. Kanske kan man tro att de hänger där upp-och-ner i sina tropiska träd och sover hela tiden, men emellanåt äter de också blad och ungefär en gång i veckan, på grund av deras långsamma ämnesomsättning, tar de sig ner på marken för att uträtta sina behov.

Tidigare sömnstudier av det här slaget har gjorts på djur i fångenskap. Då sover sengångaren under ungefär 16 av dygnets 24 timmar, vilket kan tyckas göra det till det perfekta djuret att studera sömn på. Forskare utrustade därför tre sengångare som lever på en tropisk ö i Panama med en liten mössa som mäter och registrerar djurens hjärnaktivitet. Efter en knapp vecka kunde mössan avslöja att fria sengångare sover ungefär 6 timmar mindre per dygn än sengångare i fångenskap.

När man studerar djurs sömn hoppas man kunna förstå sömnens funktion även hos oss människor, men den här forskningen visar att tidigare sömnforskning, som ju är gjord på djur i fångenskap, inte alltid ger oss rätt slutsatser, säger forskarna.

Gabriella Björk
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".