Bergstopp i Himalaya. Foto: Jacek Piwowarczyk/Scanpix

Himalayalika berg i Västsverige

För 900 miljoner år sedan fanns det en bergskedja lika hög som Himalaya, i Västsverige, enligt den kartläggning som Sveriges Geologiska Underdesökning, SGU, nu har gjort. Bergskedjan är nästan dubbelt så gammal som vår fjällkedja och under den har forskarna hittat ännu äldre unika bergarter, som är 1, 7 miljarder år gamla och som hjälper till att lägga pusslet kring Västsveriges geologiska historia.

--Bergskedjan är numera helt bortvittrad och det är roten av den vi ser, säger geologen Lena Lundqvist, som ansvarat för bergundersökningen

Det är mineralsammanssättningen och hur mineralerna uppträder tillsammans som berättar var och hur de bildats. Bergarterna man nu hittar bildades på ner mot 4,5 mils djup.

De hittades först i norra Halland men nu på allt fler ställen i södra Västergötland i den pågående karteringen av Västsveriges berggrund som SGU gör. Bergarten är 1.7 miljarder år gammal och bergskedjan som låg ovanpå ca 900 miljoner år gammal.

Att det funnits en bergskedja i sydvästra Sverige är känt men att man hittat bergarter från så extrema djup och i sådan omfattning är nytt och unikt. Den västsvenska bergskedjan är nästan dubbelt så gammal som vår nuvarande fjällkedja som bildades för 545 miljoner år sedan. Det finns rester av fjällkedjan i t ex Skottland, Grönland och på Svalbard.

Den 0.9 miljarder år gamla västsvenska bergskedjan som alltså härstammar från två kontintalplattor som kolliderat har hört ihop med Kanada. För kontinentalplattorna har inte sett likadana ut alltid.

Pär Sandin, SR Sjuhärad
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista