Matklockan starkast

Matklocka motar jetlag

Den som flugit långt vet att jetlag kan vara besvärligt, men nu har forskare vid Harvad Medical School i USA funnit en metod som man tror kan minska problemen.

Vi har alla en inre biologisk klocka, eller egentligen en grupp celler i hjärnan, som styr vår dygnsrytm, när vi ska sova och när vi ska vara vakna. Nu har forskarna också hittat en matklocka som säger till när vi ska äta.

Den här klockan är starkare än dygnsrytmsklockan. När svälten är nära får den oss och djuren att leta efter mat, inte gå o lägga oss, och det här kan användas för att förebygga jetlag, säger forskarna.

Ska man flyga till andra sidan jorden tar det normalt en vecka att anpassa sig till tidsomställning, men om man inte äter före och under flygresan, ingen mat på ungefär 16 timmar, så slår matklockan till och förskjuter dygnrytmen så att tidsomställningen blir lättare.  Lite hungrig lär man ju dock bli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".