De som arbetar med fåglar i Indonesiska skulle kunna vaccineras.

Vaccin mot fågelinfluensa godkänt

EU-kommissionen har godkänt det första prepandemiska vaccinet mot fågelinfluensa.  Det heter Prepandrix och kan enligt tillverkarna, Glaxo Smith Kline, ge ett 80-procentigt skydd mot dom tre vanligaste stammarna av fågelinfluensaviruset H5N1.

Ett prepandemiskt vaccin görs mot virus som redan finns idag, i det här fallet fågelinfluensaviruset H5N1. Varje våg av influensa skiljer sig lite från den föregående. Virusen bakom utbrotten har förändrat sig lite grann från förra gången så att de kan infektera oss igen. Därför tillverkar man inte vanliga influensavaccin förrän man vet exakt hur det nya viruset ser ut.

Förutom att det nya vaccinet kan agera som en grundplåt för att framställa nästa fågelinfluensavaccin snabbare, så är den stora fördelen just att det kan ges redan idag, som grundskydd inför en kommande pandemi med fågelinfluensavirus, eller för att vaccinera människor som riskerar att smittas.

Det kan exempelvis ges till personer som arbetar med hönsfåglar i Sydostasien, säger Annika Linde, som är statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet. Men trots att hon är mycket positiv till det nya vaccinet tycker hon inte att vi redan idag borde vaccinera alla svenskar i förebyggande syfte.

– Vi ska inte göra saker överilat och i onödan. Vi ska inte agera mot faror som kanske inte alls kommer, men att vaccinet nu finns gör att vi kan agera mycket snabbare än tidigare, säger Annika Linde.

Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".