Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Allt fler barn får diabetes

Publicerat fredag 23 maj 2008 kl 06.57

Barndiabetes har fördubblats i Finland under de senaste 25 åren, visar en studie i medicintidskriften The Lancet. Lika illa är det i Sverige.

Gisela Dahlqvist är professor i barnmedicin vid Umeå universitet och samordnare för det svenska barndiabetesregistret. Hon säger att den genetiska sårbarheten är särskilt stor i Norden. Men hon tror att det är en överkonsumtion av kalorier som i första hand ligger bakom ökningen.
– I Finland har man en större genetisk benägenhet än i många andra länder, vilket gör att miljöfaktorerna slår starkare. Men vi har också i Sverige och i många andra länder i Europa de här riskgenerna.

Ärftlighet inte allt
Typ 1-diabetes uppkommer oftast tidigt i livet och beror på att betacellerna i bukspottskörteln har angripits av kroppens eget immunförsvar och förstörts. Då kan kroppen inte längre tillverka eget insulin, ett hormon som behövs för att reglera sockerhalten i blodet.
Precis samma accelererande utveckling som i Finland ser alltså forskarna här i Sverige. Forskarna vill inte skylla allt på levnadsvanor, men den ärftliga komponenten är kanske inte så stor som man kan tro. Bara ett av tio barn med diabetes har en släkting som också har diabetes.

Svagt immunförsvar lägger grunden
I stället lyfter forskarna fram två miljöfaktorer som särskilt viktiga för sjukdomen. Dels så försämrar dagens kliniska vardagsmiljö barnens immunförsvar. Det kan lägga grunden för diabetes. Dels leder överkonsumtionen av kalorier till en för snabb tillväxt som belastar kroppen så pass mycket att sjukdomen bryter ut.

Risk för svåra komplikationer
I Sverige drabbas nu varje år över 700 barn av typ 1-diabetes och för dem är det en jobbig sjukdom som kan få allvarliga följder.
– Den här sjukdomen innebär att man ska ta kanske fyra till sex insulininjektioner per dag och man riskerar också på sikt komplikationer, så det här är allvarligt och viktigt, säger Gisela Dahlqvist.

Johan Lindahl

vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".