Jättemöss hotar unik sjöfågelkoloni

I tiotusentals år har fåglarna levt ostörda på ön Gough Island, 300 mil utanför Sydamerikas kust. Ön har varit hemvist för den mest betydelsefulla sjöfågelkolonin i världen och finns med på världsarvslistan. Men idag är fåglarna hotade av jättemöss - släktingar till europeiska möss som människor förde dit för länge sen.

I mitten av 1800-talet la ett valfångstfartyg till vid Gough Island, och några brittiska husmöss tog sig i land och började föröka sig i allt högre takt. I dag finns över 700 000 möss på denna ö, som är ungefär hälften så stor som gotländska Fårö.

Tre gånger så stora
Det märkliga är att under åren som gått så har de små husmössen utvecklats till tre gånger så stora jättemöss. I stället för att äta insekter och frön har de blivit köttätare och livnär sig i dag på albatrosser och stormfåglar. Jättemössen hotar nu att utrota flera av världens mest sällsynta fågelarter, som Tristan-albatrossen och Gough-sparven, en liten fink som bara finns på just denna ö.

I tidningen The Guardian flaggar organisationen Birdlife International för att jättemössen härjar okontrollerat på ön, och stiftelsen The Royal Society for the Protection of Birds föreslår att man från helikoptrar ska släppa tusentals ton med råttgift över ön.

Ornitologerna är förbryllade över vad som hänt, och frågan är om inte också Darwin skulle ha höjt på ögonbrynen.

Johan Lindahl
johan.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista