Skonsammare behandling mot äggstockscancer

Äggstockscancer är den femte vanligaste orsaken till att kvinnor dör i cancer i Sverige. Cancern behandlas med cellgifter - en lång och ofta plågsam behandling. Men nu kan det bli möjligt att förutse vilka kvinnor som har bäst chans att överleva sjukdomen och skräddarsy skonsammare behandlingar för just dem.

Det visar Karolina Partheen i sin avhandling vid Göteborgs universitet:

– De patienter som hamnar i den här ”överlevnadsprofilen” skulle kunna få en enklare cellgiftsbehandling, en typ av cellgift istället för två till exempel.

Första åtgärden när man fått diagnosen äggstockscancer är att operera bort så mycket av tumören som möjligt. Det är de här tumörbitarna, som blivit över efter operationer, vars biologi Karolina Partheen jämfört och upptäckt en grupp av tumörer där alla kvinnorna överlevde sjukdomen.

Krävande behandling
För att hindra att tumören börjar växa igen så inleds cellgiftsbehandling efter operationen. Det är en lång och krävande behandling med många biverkningar, som faktiskt i sig själv kan orsaka att patienten dör. Det är därför man skulle vilja dra ner på den här delen av cancerbehandlingen om det var möjligt att avgöra vilka kvinnor som klarade av det.

Men det handlar inte om att frånta kvinnor med god prognos behandling, utan snarare att skräddarsy intensiteten i cellgiftsbehandlingen efter olika kvinnors förutsättningar:

– Det låter kanske hemskt att få en lite mildare behandling. Samtidigt kan man ju också specificera bättre. Alltså, cellgiftsbehandlingen är så tuff att alla inte klarar av den, och då är det här alternativet ett bättre alternativ för dem i vilket fall som helst.

Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista