Rymdsonden Phoenix strax efter att den landade på Mars yta.

Phoenix landade på Mars i natt

I natt nådde den amerikanska rymdsonden Phoenix planeten Mars. Efter nästan tio månaders resa överlevde Phoenix den riskfyllda landningen i närheten av Mars nordpol, och nu har också de första bilderna från Marslandaren kommit.

Landningsmomentet är mycket riskfyll och det fanns enligt experterna en 50-procentig risk att landningen skulle kunna misslyckas.

På jakt efter förutsättningar för liv
Den avancerade forskningsstationen Phoenix landade norr om den norra polcirkeln på Mars, och det den framförallt ska undersöka är om de väldiga mängderna is som finns under markytan där innehåller förutsättningar för liv eller inte.

Phoenix är bland annat utrustad med en drygt två meter robotarm som ska gräva sig ner i marken för att få fram isprover, som den sen själv kan smälta och analysera i jakten på livets ingredienser.

Tidigare Nasa-sond misslyckades
Nasa gjorde ett försök att landa en liknande rymdsond på Mars sydpol 1999, men den expeditionen misslyckades efter ett missöde strax innan den känsliga landningsfasen. Men nio år senare är Marsexpeditionen alltså hittills en succé.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista