1 av 2
Den hotade fjällräven gynnas av alla lämlar
2 av 2

Rekordår för fjällämlar

2008 kan bli det bästa lämmelåret på 40 år. Vilket bland annat kommer att gynna den utrotningshotade fjällräven. Det säger Anders Angerbjörn som är professor i zoologisk ekologi med inriktning på fjällvärlden.

– Allting pekar på att det kommer att bli ett lämmelår som vi inte har sett sen 1969, säger Anders Angerbjörn.
Redan nu syns fantastiska mängder lämlar som kommer fram under den smältande snön i fjällen, det är iakttagelser som gäller både Sverige, Finland och Norge, enligt Anders Angerbjörn som aldrig sett så mycket lämmel trots att han bedrivit forskning i fjällen sedan i mitten på 80-talet.

På vandring efter mat
Många djurarter ökar och minskar cyklist. Det kan finnas flera olika skäl till det, i lämmelns fall handlar det, enligt Anders Angerbjörn, främst om varierande födotillgång och rovdjurstryck. Och i genomsnitt vart tredje, fjärde år blir lämlarna så många att de ger sig ut på lämmeltåg, orsaken är främst födobrist. De tvingas ge sig ut på vandring på jakt efter favoritmaten i form av mossa och gräs.

Räddning för andra hotade fjällarter
2001 borde det har blivit ett lämmelår, enligt Anders Angherbjörn. Detsamma gäller 2005 då en ogynnsam vinter gjorde att lämmelbestånden kraschade. Och på grund av flera uteblivna lämmelår kommer nu en extrem topp. Det handlar om många miljoner lämmlar som kommer att gynna både den utrotningshotade fjällräven och andra rovdjur i fjällen.
– Det är en fantastisk injektion i fjällekosystemet. Alla rovdjuren är mer eller mindre kopplade till fjällämmel. Så det bli mängder av fjällabb, fjällvråk och det finns stora förhoppningar om fjälluggla som vi inte sett häckande i Sverige på många år. Det betyder också att de alternativa bytesdjuren inte blir uppätna så det blir mer småfåglar.
– Och en magnifik stam med fjällrävar?
– Javisst, nu är det ju mat i överflöd till alla fjällrävar, säger Anders Angerbjörn, professor vid Stockholms universitet.

I samarbete med Hans Andersson, SR Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".