1 av 2
2 av 2

Ny supersnabb metod att läsa av gener

När det gäller att läsa av DNA i arvsmassan kan sånt som förr tog flera år idag ta bara några veckor. Nu kommer svenska forskare från Karolinska institutet med en ny metod som är både snabbare och billigare än den som används idag, tänkt att använda på stora patientgrupper för att hitta gener bakom olika sjukdomar.

Det går bara fortare och fortare att kartlägga DNAt i vår arvsmassa. När det stora internationella så kallade HUGO-projektet avslutades 2003 hade man kartlagt ett antal männskors arvsmassa. Det tog mer än tio år med mängder av forskargrupper inblandade och det kostade miljarder. Idag skulle det gå på några månader och kostat mindre än en hundradel.

Människans hela arvsmassa på 3 minuter
Men för att forskarna ska kunna lära sig ännu mer om sjukdomars kopplingar till olika gener behöver de kunna göra massundersökningar och då måste tekniken bli ännu biligare. Ett amerikanskt företag hävdar att de har apparater på gång som skulle kunna avläsa 100 miljoner byggstenar i DNAt på en enda körning, det motsvarar att en människas arvsmassa kartläggs på 3 minuter.
Och nu får de konkurrens från svenska forskare på Karolinska Institutet som med en annan teknik kan bli minst lika snabb, som redovisas i Nature Biotechnology.

Ett genombrott
Svenska forskare har tidigare varit bra på snabba DNA-metoder, det var forskare från KTH som kom på grunderna till den analysteknik, så kalla pyrosequencing, som är använd över hela världen idag. Och en av forskarna bakom den tekniken, professor Mathias Uhlén, tror att det nu är dags för ett generationsbyte och att KI-forskarnas metod, trots vissa barnsjukdomar, kan bli konkurrenskraftigt om några år.
– Man behöver utveckling för att få det här att fungera i komersiell och teknisk skala. Men det är absolut ett genombrott för den här typen av teknisk lösning, enligt professor Mattias Uhlén vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista