Bly hämmar utvecklingen av barnhjärnor

Barn som utsätts för höga halter av bly får mindre hjärnor och riskerar dessutom att lättare hamna i kriminalitet.

Att bly skadar nervsystemet är känt sen tidigare, men nu har amerikanska forskare för första gången lyckats visa precis hur barns hjärnor påverkas av höga halter av bly i två studier som publicerades i nättidningen PLoS Medicine den 27 maj.

Mer bly - mindre hjärna
Med hjälp av magnetresonanskamera har de tagit bilder av hjärnorna på drygt 150 ungdomar som växt upp i hus med höga halter av bly. Bilderna visar att deras hjärnor inte växt lika mycket som andra barns; de som utsatts för högst halter av bly hade också en mindre hjärna.

– Det är intressant för man hittade främst skador i framhjärnan och det är de delar som har att göra med moral. Om de är skadade så ökar risken för kriminellt beteende, säger Hugo Lagercrantz, professor i barnmedicin vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Det är alltså de delar som styr vårt beteende - hur vi fattar beslut och planerar - som inte vuxit som de ska hos barnen som utsatts för höga halter av bly.

Mer bly - ökad kriminalitet
I en andra studie visar forskarna att de här barnen får ett ökat kriminellt beteende senare i livet. Då jämförde men blodprover som tagits på barnen i unga år med hur ofta de blivit arresterade för någon brottslighet efter 18-års ålder. Efter att man tagit hänsyn till andra sociala faktorer som kan påverka kriminalitet hade ändå de som utsatts för bly i barndomen en 50 procent ökad risk för kriminalitet.

I Sverige idag är halterna av bly i vår omgivning relativt låga, men så ser det inte ut i resten av världen:
– Rent internationellt är kvicksilver och bly ett jätteproblem, speciellt i fattiga länder, säger Hugo Lagercrantz.

Anna Rockberg Tjernberg
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista