Kan de ha sett ut så här? På Vikingafestivalen i Catoira lever spanjorerna ut sina föreställningar om vikingarnas räder på den spanska kusten.

Vikinga-DNA grävs fram i Danmark

Danska forskare har lyckats få fram DNA från tusen år gamla vikingaskelett, som skulle kunna avslöja mycket om våra förfäders förflyttningsmönster, olika släktband och ursprunget till genetiska sjukdomar.

Försök att få fram liknande DNA har gjorts förut, men kritiken har alltid varit att sådana DNA-rester lätt förorenas med vårt eget, moderna DNA eftersom människor är med i hela processen från att gräva fram skelett ur marken till att analysera dom i labbet. De danska forskarna säger sig nu vara säkra på att de har riktigt vikinga-DNA genom att de iförda skyddsdräkter grävde fram tio nya skelett ur marken vilka sedan skyddades noga under hela processen.

Studien genomfördes av Jørgen Dissing och hans kollegor vid Köpenhamns universitet och publicerades i den vetenskapliga tidskriften PLoS ONE den 27 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista