Amerikanska präriehundar skyr släkten.

Djursläktingar trivs bäst på avstånd

Avverkningen av regnskog och andra inskränkningar vi människor gör på djurs boendemiljö gör att flera arter trängs på mindre yta. Det gör att nära besläktade arter kan komma att konkurrera ut varandra i jakt på samma boplatser och föda.

Redan på slutet av 1800-talet förutsåg evolutionens fader Charles Darwin att det kan få allvarliga konsekvenser att djur tvingas leva närmare varandra. Olika djurarter som är nära besläktade med varandra har nämligen för lika behov och kommer att konkurrera med varandra på liv och död.

Brittiska forskare har nu testat Darwins teori genom att studera ekorrar i en amerikansk nationalpark och visat att ekorrar som inte var närbesläktade kunde bo sida vid sida, medan närbesläktade arter återfanns i samma miljö men bodde på säkert avstånd från varandra (ca 10 km). Forskarna hoppas det här ska hjälpa miljövårdare planera och förutse problem när djurs boendemiljö krymper.

Huvudförfattaren Natalie Cooper är doktorand vid Imperial College London i Storbritannien. Resultaten publicerades i Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences den 28 maj och sponsrades av det brittiska Natural Environment Research Council.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista