1 av 2
Maria do Carmo Jeronimo blev 129.
2 av 2

Åldringar lever längre i ungt sällskap

En amerikansk studie visar att äldre individer lever längre om de har ett aktivt socialt liv tillsammans med unga friska individer, åtminstone om de är bananflugor. Men resultaten kan vara relevanta även för oss människor, tror forskarna.

– Man har misstänkt att det kan finnas sådana effekter även i människa. En hög social livskvalitet har man misstänkt kan kanske om inte bromsa åldrande ändå förskjuta uppkomsten av åldersrelaterade sjukdomar, och då pratar man framför allt om sjukdomar som Alzheimers och Parkinson, säger Thomas Nyström, professor i mikrobiologi vid Göteborgs universitet och som själv forskar om åldrandeprocesser.

Det finns studier som visar att vissa djur och vi människor mår bättre och lever längre på ålderns höst om vi har ett rikt socialt liv, men man vet inte vad det är för molekylära processer som ligger bakom den här effekten. Så de amerikanska forskarna tog bananflugor till hjälp för att titta närmare på en process som brukar förknippas med åldrande: när så kallade fria syreradikaler bryter ned cellerna i kroppen.

Livslängden fördubblades
Forskarna skapade bananflugor som var mer sårbara för just fria syreradikaler, flugor som därför åldrades mycket snabbare. Därefter lät man en grupp av de här sjuka bananflugorna leva med varandra och en annan grupp leva med unga, friska bananflugor. Det visade sig att de som fått leva med de unga, aktiva, sociala flugorna levde nästa dubbelt så länge som de andra sjuka flugorna.

Även om det här handlade om bananflugor så tror Thomas Nyström att det kan finnas kopplingar till oss människor:

– Vi tror att det finns några nyckelsignalvägar i allt från jäst, bananfluga, maskar upp till däggdjur inklusive människa. Det vore väldigt intressant att se om det är någon av de här signalvägarna som just krävs för att den här sociala interaktionen ska ha sin effekt.

(Studien gjordes av Hongyu Ruan och Chun-Fang Wu vid universitetet i Iowa, och publicerades i PNAS, 27 maj 2008)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista