Extremt jobbigt för högskolelärare

Landets högskolelärare har en extrem arbetsbelastning, visar en ny rapport från Högskoleverket. I snitt jobbar professorer och lektorer 54 timmar i veckan, vilket motsvarar en sjudagarsvecka. Resultatet blir slarv, neddragen handledning för studenter och dålig koll på den senaste forskningen inom ämnet.

Högskoleverket har granskat universitetslärarnas situation på nästan 1700 utbildningar de senaste åren och dessutom låtit 200 lärare skriva tidsdagbok under en vecka. Och snittet blir då 54 timmar i veckan, alltså extremt mycket obetald övertid för att hinna med alla undervisning och administration.

På vissa institutioner uppges arbetsbelastningen vara övermäktig. Och det här är inget nytt fenomen, även om det har förvärrats de senaste åren. Redan för 10 år sen kom universitetslärarförbundet SULF fram till samma sak och senare har både statistiska centralbyrån och riksrevisionen bekräftat den ohållbara situationen liksom Högskoleverket. Ändå händer inget utan nya reformer läggs hela tiden på högskolelärarna utan att motsvarande pengar tillförs högskolan.

Antalet studenter har på några år fördubblats och deras kunskapsnivå är mycket mer ojämn idag, vilket kräver mer lärartid än förr. Det som främst fått stryka på foten är handledningstiden för studenterna utanför föreläsningssalen och lärarnas egen forskning och kompetensutveckling. Högskoleverkets rapport slår fast att högskolan måste få mer pengar per student för att behålla kvalitén i högre utbildning, men också att högskolans mellanchefer behöver få ledarskapsutbildning och tid att vara chefer på heltid, inte hobbychefer, och så måste administrationen ses över för att lärarna ska hinna undervisa istället för att krångla med byråkrati, säger Högskoleverkets chef Universitetskansler Anders Flodström.

– Jag tror att den generella bilden är att alla jobbar mycket övertid, men att mest frustrerande är att man måste gå mellan så mycket olika arbetsuppgifter som man egentligen kanske inte är så duktig på när det gäller den administrativa delen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista