Rhesusapa med sina egna armar. Foto Joshua Moglia AP/Science/Scanpix

Aptankar styr robot

Rhesusapor har lyckats styra en robotarm med hjälp av tankekraft, enligt en forskargrupp vid University of Pittsburgh som publicerar resultaten i tidskriften Nature.
Forskarna band fast apornas egna armar, utrustade dem istället med en robotarm som kopplades till hjärnan med hjälp av tunna fibrer.

Framför de fastbundna aporna placerade forskarna smakliga matbitar. Och efter en tids träning lyckades de hungriga aporna med hjälp av tankens kraft styra robotarmen så att den grep tag i maten och förde den till apans mun.

Försök där tanken styr proteser har tidigare utförts på människor. Det har då rört sig om trådlös signalöverföring. De rörelserna var betydligt enklare än de som aporna kunde utföra med robotarmarna.

Enligt forskarna kan de här djurförsöken bland annat komma till nytta när det handlar om att utveckla nya proteser till människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista