Åldersdiskriminering bland forskare

Det råder åldersdiskrimering i den svenska forskarvärlden, enligt flera framstående äldre forskare som Vetenskapsradion talat med.

I en artikel i tidskriften Nature skriver 66-årige zoologiprofessorn Peter Lawrence vid universitetet i Cambridge om ett antal europeiska toppforskare och nobelpristagare som flytt till USA och Australien i 60-årsåldern för att kunna fortsätta forska efter pensionsåldern.
Och svenska forskare som Vetenskapsradion varit i kontakt med bekräftar alltså att det råder åldersdiskriminering även i Sverige. En av dem är nobelpristagaren Arvid Carlsson:
– Jag hade ett av de största forskningsanslagen vid medicinska forskningsrådet och när jag gick i pension så försvann ju allt stöd, men det är ju alldeles på tok, säger Arvid Carlsson. Varför ska jag inte kunna få fortsätta som en fri akademiska forskare när jag går i pension?

Får vända sig till industrin
Arvid Carlsson har fått vända sig till läkemedelsindustrin för att kunna fortsätta sin forskning efter 66-årsdagen, men anser att forskningsmedel ska fördelas efter vetenskapliga kvaliteér, inte efter ålder. På den största forskningsfinanisiären i Sverige, Vetenskapsrådet, har man i särskilt uppdrag att främja unga forskare, och bara en procent av de beviljade projekten förra året hade en forskningsledare över 67 år. Sveriges universitetslärarförbund SULF visade häromåret i en enkätundersökning bland 230 pensionerade professorer, att knappt hälften hade sökt forskningsanslag, men att nästan alla hade fått avslag.

Ny lag hjälper inte
Den nya diskrimineringslagen som troligen klubbas snart, gör det förbjudet från nästa år att diskriminera på grund av ålder, men undantagen är många, och lagen kommer inte ta bort pensionsåldern vid 67. Lagen gäller inte heller för pensionärer, så äldre svenska toppforskare kommer troligtvis inte få det lättare framöver. Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg, säger i en kommentar att han inte för närvarande planerar ytterligare åtgärder:

– Att särbehandla någon på grund av vederbörandes ålder, det är oacceptabelt och om det drabbar speciellt människor i en viss åldersgrupp har vi naturligtvis anledning att följa det och i så fall får vi ju återkomma med särskilda åtgärder, säger Lars Leijonborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista