Vattnet på Mars för salt för liv

Utsikterna för att hitta liv på vår grannplanet Mars är sämre än man tidigare trott. När det gäller liv på Mars så har minsta möjliga förutsättning länge ansetts vara flytande vatten. Nu säger amerikanska forskare att vattnet där kan ha varit alldeles för salt för att liv skulle uppstått.

År 2004 skickade rymdfarkosten Opportunity information om spår i stenar och andra geologiska former, som enligt forskarna tydde på att det funnits flytande vatten på Mars. Hoppet om att hitta liv stärktes, men i tidskriften Science skriver nu en grupp amerikanska forskare att data av saltavlagringar i en fyra miljarder år gammal sten som Opportunity funnit på Mars visar att salthalten i vattnet ska ha varit alldeles för hög för att stödja liv. Inget liv på jorden skulle kunna leva eller utvecklas i så hög salthalt, säger forskarna, och det är ju livet så som det ser ut på jorden som vi jämför med, speciellt eftersom Mars och jorden en gång var mycket lika.

– Med den skillnaden att det förmodligen inte fanns så mycket vatten på Mars och att man hade grundare hav eller stora sjöar. Och om de är saltare, i och med att de är grundare, så är det svårare att utveckla liv, säger Jan-Erik Wahlund, forskare vid Institutet för rymdfysik i Uppsala. 

Men enligt forskarna är det här är inte slutet för alla drömmar om liv på Mars.

– O nej, det är det nog inte. Men det gör det svårare att förklara utifrån det vi vet idag, säger Jan-Erik Wahlund.

Forskarna Tosca, Knoll och McLennan kommer från Harvard University och Stony Brook University i USA. Deras resultat publicerades i tidskriften Science den 30 maj med titeln ”Water Activity and the Challenge for Life on Early Mars”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista