Krisprat inte bra för alla

Det kan vara bra att hålla sina känslor för sig själv efter en kris. Man behöver inte alltid prata om och bearbeta det man upplevt, ibland klarar man sig till och med bättre om man inte pratar om svåra upplevelser. Det visar en ny amerikansk studie i tidskriften Journal of Consulting and Clinical Psychology.

Christina Fischler är neuropsykolog på Karolinska Institutet. Hon tycker det är skönt att det nu kommer ytterligare en studie som bekräftar det som forskarna länge vetat. Inom allmänheten däremot är missuppfattningen utbredd, menar hon.
– Jag tror att de flesta personer tror att om man har upplevt något som är obehagligt så måste man söka upp någon som är professionell, att man måste prata om det, att man måste bearbeta det. Och så finns tanken att man måste få ur sig någonting, tanken att det jag inte säger, det jag lämnar kvar inne i mig, det växer sig väldigt stort och stär mig och det kan dessutom leda till att jag får hälsoproblem.

Men att det skulle vara på det sättet finns det i dag inget empiriskt stöd för, säger Christina Fischler. Den missuppfattningen leder till att många mår dåligt av att de tror att de reagerar på fel sätt efter en svår händelse.
I Sverige har traditionen länge varit att man behöver bearbeta sina upplevelser, en uppfattning med sin grund i psykiatern Johan Cullbergs bok Kris och utveckling från 70-talet.
Men i dag vet forskarna att människor reagerar högst individuellt på kriser och långt ifrån alla behöver hjälp med att bearbeta sina upplevelser.
Svårigheten, framhåller Christina Fischler, är att avgöra vilka som behöver proffessionell hjälp och därför måste den vara lättillgänglig.

Hon poängterar att egna tankar, bokläsning och långa promenader också kan vara ett bra sätt att bearbeta en kris. Och det behöver inte betyda att ensam är stark, nära och kära betyder ofta mycket.
– Det är ju inte frågan om att ensam är stark, utan det är frågan om att du hittar ditt eget sätt att hantera det på. Och det är ofta i samråd med din närmiljö och ditt nätverk, säger Christina Fischler.

Reporter Johan Lindahl
johan.lindahl@sr.sr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista