Skogsmarkskalkning hjälper inte

Storskalig kalkning i skogen för att binda giftigt aluminium och förbättra vattenkvalitén inte hjälper, något som bland annat Skogsstyrelsen hoppats på. Det visar en stor studie som letts av geokemisten Stefan Löfgren på Sveriges Lantbruksuniversitet i samarbet med Miljöinstitutet IVL.

– Skogsmarkskalkning med tre ton per hektar är otillräckligt för att minska utflödet av oorgansikt giftigt aluminium till våra ytvatten, säger Stefan Löfgren.
Det blir inte mindre giftigt aluminium i de bäckar som rinner ut från försöksskogar som kalkats. Det visar analys av skogsområden i Sydvästra Sverige, som kalkades för 16 år sedan med tre ton kalk per hektar.


Naturlig återhämtning
Aluminiumjoner skadar gälarna på fisk å andra vattenlevande djur, något som uppmärksammades i början på 70-talet i samband med debatten om sur nederbörd.
Poängen med kalktillförsel är att det kan binda aluminuimet i marken innan det läcker ut i vattnet. Men de nya resultaten visar nu att det inte är nån skillnad i läckage mellan kalkade och okalkade områden.
– Den naturliga återhämtningen kopplad till att vi har minskat nedfallet av fram för allt svavel under de senaste 15-20 åren, den effekten är mycket större än skogsmarkskalkningen, hävdar Stefan Löfgren.


Skogsstyrelsen bör ändra sig
Högre kalkgivor än 3 ton per hektar skulle kunna binda mer aluminium men då skulle istället kalkningen få andra negativa följder, bland annat rotröta på gran och förändrad biologisk mångfald. Skogsstyrlesen förspråkar sedan 2001 storskalig skogsmarkskalkning för att förbättra vattenkvalitén, en hållning som de nya rönen kan komma att ändra.
– Jag skulle personligen ändra inriktning på åtgärdsprogrammet mot markförsurning som Skogstyrelsen har sen 2001 mot att inte längre förorda storskalig skogsmarkskalkning i sydvästra Sverige, tycker Stefan Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista